ΠΑΪΚΟ - 1656 μ.

Κάντε μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα διάσχιση 12 χιλιομέτρων με ενδιάμεσο σταθμό την ψηλότερη κορυφή του Πάικου, την Γκόλα Τσούκα στα 1656 μέτρα.


Η διαδρομή μας κάνει έναν ορεινό κύκλο 12 χιλιομέτρων. Στο τέλος της περιέχει και λίγα χιλιόμετρα ασφάλτινης διαδρομής. Αν θέλουμε να την αποφύγουμε, τότε μπορούμε να πάμε με δυο αυτοκίνητα και να αφήσουμε το ένα από αυτά στο Βάλε Όρβο για να το πάρουμε στην επιστροφή.

Ξεκινάμε το περπάτημα από την τοποθεσία Παλιοχώρι, μια διασταύρωση με ξύλινο σπίτι του Δασαρχείου (Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης το λένε αλλά την κυνηγετική περίοδο καταλαμβάνεται από κυνηγούς) στα 1100 μ. στο δρόμο για το χωριό Μεγάλα Λειβάδια, μετά την Καστανερή της Γουμένισσας. Η Γουμένισσα ανήκει στον νομό Κιλκίς και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια των Γιαννιτσών. Δεν χρειάζεται ειδικό όχημα για να πάμε μέχρι την αρχή της διαδρομής.

Η διαδρομή μας κάνει έναν ορεινό κύκλο 12 χιλιομέτρων. Ξεκινάει από τα 1100 μ. και κάπου στο μέσον της βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή του Πάικου, η Γκόλα Τσούκα ύψους 1656 μ.


Η διαδρομή μέχρι την κορυφή είναι σημαδεμένη και τα σημάδια ξεκινούν 500 μέτρα μετά την διασταύρωση του Παλιοχωρίου, αφού ακολουθήσουμε τον χωμάτινο δρόμο που έχει κατεύθυνση Νότια-νοτιοδυτική (στην επιστροφή δεν θα έχουμε σημάδια και, αν η ορατότητα είναι περιορισμένη, πρέπει να βασιστούμε στο GPS).


Στην ουσία ακολουθούμε για αρκετή ώρα αυτόν τον δρόμο, απλώς πότε-πότε τον κόβουμε πεζοπορικά για να αποφύγουμε τις ευρύτερες καμπές του. Σποραδικά συναντάμε και υπολείμματα από το αρχαίο ρωμαϊκό μονοπάτι.

Ο χαρακτηριστικός κώνος της κορυφής είναι ορατός την περισσότερη ώρα.


Μετά από πορεία δυο ωρών με μικρή κλίση, φτάνουμε στην ρίζα της κορυφής όπου βγαίνουμε από τον δρόμο και ανεβαίνουμε μικρή δασωμένη πλαγιά που θα μας οδηγήσει σε λίγη ώρα στην βάση του βράχου ύψους 100 μέτρων που βγάζει στην κορυφή.


Μετά από ένα 20λεπτο απότομης ανάβασης στον βράχο είμαστε στην κορυφή Γκόλα Τσούκα από όπου αν είμαστε τυχεροί θα απολαύσουμε την εξαιρετική θέα προς Καϊμακτσαλάν, Πίνοβο, Τζένα.

Η επιστροφή μας γίνεται πάλι από τον βράχο που ανεβήκαμε, αλλά αυτή τη φορά, αφού τον κατέβουμε, αντί να κατευθυνθούμε ΒΑ, πάμε ΒΔ επάνω στην κορυφογραμμή που οδηγεί στα Μεγάλα Λειβάδια. Μετά από 2 χλμ στην κορυφογραμμή συναντάμε χωματόδρομο, τον οποίο ΔΕΝ ακολουθούμε αλλά κόβουμε ίσια κάτω στην δασωμένη πλαγιά (χωρίς σήμανση), σε βορεινή κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα ρέμα που οδηγεί στον δασικό δρόμο κατηγορίας Γ (αδιέξοδο) που έρχεται από την τοποθεσία Βάλε Όρβο.

Όταν βρούμε αυτόν τον δρόμο, τον ακολουθούμε προς τα κάτω και βγαίνουμε στα ξύλινα κτίσματα του Βάλε Όρβο.



Εκεί μπορούμε ακόμα και να διανυκτερεύσουμε (με κάποιους αναγκαίους συμβιβασμούς) , καθώς υπάρχει πηγή και ένα δωμάτιο του καταφυγίου (με σόμπα) μένει πάντα ανοιχτό.


Από το Βάλε Όρβο, η επιστροφή μας στο Παλιοχώρι γίνεται από τον χωματόδρομο που συνδέει την τοποθεσία με τον ασφάλτινο δρόμο Καστανερής - Λειβαδιών. Τρία χιλιόμετρα χωματόδρομος και άλλα τέσσερα ασφάλτου μας οδηγούν στο σημείο απ΄όπου ξεκινήσαμε. Καλές διαδρομές!

ΓΙΑ ΤΟ GPS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου