ΜΠΕΛΕΣ - 2035 μ.

Ανεβείτε στην ψηλότερη κορυφή του Μπέλες, την Καλαμπάκα (2035 μ.), βόρεια της λίμνης Κερκίνης, στον νομό Σερρών.




Η διαδρομή είναι μέσα από ένα, πολλές φορές, δυσπρόσιτο μονοπάτι και έγινε μέσα Νοεμβρίου 2010, χωρίς χιόνια. Ίσως θα ήταν προτιμότερο, και πιο ενδιαφέρον, να γίνει με λίγα χιόνια, καθώς αυτό θα εξομάλυνε την διαδρομή. Σήμανση δεν υπάρχει πουθενά και πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τα σημάδια του GPS αν δεν θέλουμε ταλαιπωρία και περιττούς κινδύνους.
Είναι προτιμότερο να ανεβείτε με αυτοκίνητο όσο ψηλότερα μπορείτε στον μέτριο χωματόδρομο, που ξεκινάει λίγο πιο πάνω από το Μαντράκι (ένα χωριό στα βόρεια της λίμνης Κερκίνης) οπωσδήποτε με 4χ4. Προσοχή στα WPT του GPS για να ξέρετε πού θα στρίψετε στις διασταυρώσεις των χωματόδρομων. Εμείς φτάσαμε ως τα 1200μ (WPT no 11), αν και θα μπορούσαμε να πάμε ως τα 1400μ. (WPT no 14). Μετά, ανεβαίνουμε ΝΔ με το μάτι ως το WPT no 15 (ένα φυσικό μπαλκόνι σε μικρή κόψη).
Για μονοπάτι ούτε σκέψη αφού ό,τι υπάρχει έχει χαθεί στην πυκνή χαμηλή βλάστηση. Από κει και πέρα, υπάρχει φαρδύ μονοπάτι, μάλλον κατάλοιπο του πολέμου, που έχει κλείσει από πυκνά αγκαθωτά φυτά, θάμνους και αγριοτριανταφυλλιές. Αν καταλάβετε τον τρόπο που έχει γίνει θα ανεβείτε εύκολα την απότομη πλαγιά, καθώς τα ανηφορικά ζιγκ ζαγκ είναι μεν τεράστια αλλά οι στροφές τους (οι άκρες δηλαδή) διακρίνονται αφού έχουν ενισχυθεί από τεχνητές πεζούλες (ξερολιθιές). Μην προσπαθήσετε να ανεβείτε κάθετα για να κόψετε δρόμο καθώς θα καθυστερήσετε περισσότερο και μπορεί να σκίσετε και τα ρούχα σας.
Όταν φτάσετε στο κολονάκι (WPT no 18), όπου στην ρίζα του υπάρχει ένα καταφύγιο ανάγκης, τραβερσάρετε το ύψωμα μπροστά σας και φτάνετε στην συνοριακή γραμμή, σε αυχένα, όπου περνάτε άμεσα στην βουλγάρικη πλευρά αν θέλετε να φτάσετε ξεκούραστα στην κορυφή (αν δεν θέλετε, τότε ακολουθήσετε την συνοριακή γραμμή που ανεβαίνει 2-3 κορφές πριν φτάσει στην ψηλότερη).
Στην βουλγαρική πλευρά, λοιπόν, υπάρχει καθαρός –και συντηρημένος- χωματόδρομος όπου μετά από 1,5 χλμ ευθείας και αφού τραβερσάρετε τις 2-3 κορφές που προαναφέραμε και θα σας οδηγήσει στην ρίζα της ψηλότερης κορυφής του Μπέλες, στα 2035μ. («Ράντομιρ» κατά τους Βούλγαρους).
Υπάρχουν επαρκή σημάδια στην βουλγαρική πλευρά και μια ταμπέλα (WPT no 20), επάνω στον χωματόδρομο, θα σας δείξει την αρχή του μονοπατιού που θα πάρετε για να φτάσετε στην κορυφή, λίγο παραπάνω. Αν είστε τυχεροί και έχει καθαρό καιρό τότε θα δείτε τον Όρβηλο και το Μενοίκιο ανατολικά, την Ρίλα (με τον Μουσαλά την ψηλότερη κορφή των Βαλκανίων) στα βόρεια, Καϊμακτσαλάν στα δυτικά κλπ.
GPS
GOOGLE EARTH: πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου