ΒΑΡΝΟΥΝΤΑΣ - 2334 μ.

Επισκεφθείτε τον Βαρνούντα στην βορειοδυτική Φλώρινα, στα σύνορα με τα Σκόπια και θαυμάστε από ψηλά το μεγαλείο των Πρεσπών.




ΓΕΝΙΚΑ
Ο Βαρνούντας ή Περιστέρι (Πελιστέρ στα σέρβικα) είναι ένας τεράστιος ορεινός όγκος στα σύνορά μας με την ΠΓΔΜ που οι κορυφογραμμές του σχηματίζουν έναν ανάγλυφο φυσικό σταυρό, στην βόρεια άκρη του οποίου (μέσα στην ΠΓΔΜ) είναι η ψηλότερη κορφή του (2610μ). Στην νότια απόληξή του χαμηλώνει λίγο και ενώνεται με το Βίτσι. Ανατολικά βλέπει το Καϊμακτσαλάν και δυτικά σβήνει στις Πρέσπες. Αυτή η ανατολικοδυτική κορυφογραμμή του είναι και συνορογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Στο κέντρο του σταυρού αυτού είναι και η ψηλότερη ελληνική κορυφή του Βαρνούντα (την μοιραζόμαστε με τα Σκόπια), το Δεσποτικό ή Κίτσεβο με ύψος 2334μ.
Υπάρχουν δυο διαδρομές για το Δεσποτικό, εκ διαμέτρου αντίθετες. Η μια ξεκινάει από τον Άγιο Γερμανό και η δεύτερη από το Κρατερό. Τα δυο χωριά, ωστόσο, ενώνει χωματόδρομος που ανεβαίνει ως τα αλπικά λιβάδια του βουνού, πολύ κοντά στην κορυφή, και είναι ιδανικός χώρος για διάσχιση με ποδήλατο βουνού. Ο χωματόδρομος είναι βατός από την μεριά του Κρατερού και δυσκολεύει από την μεριά του Αγίου Γερμανού. 4χ4 λοιπόν για να είστε σίγουροι ότι θα τον διαβείτε αν θελήσετε να πάτε με αυτοκίνητο.

ΚΡΑΤΕΡΟ – ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ 2334μ.

Η ανάβαση από το Κρατερό αρχίζει από την βόρεια άκρη του χωριού, το οποίο είναι ένας φροντισμένος τόπος και βρίσκεται 18 χλμ βορειοδυτικά της Φλώρινας. Μέχρι το Κρατερό ο δρόμος είναι ασφάλτινος οπότε πάτε με οποιοδήποτε όχημα.
Σήμανση δεν υπάρχει, ούτε μονοπάτι γι αυτό θα βασιστείτε μόνο στα σημάδια του GPS. Κάτοικοι μας είπαν ότι έχει ανοιχτεί προσφάτως ένας ακόμα χωματόδρομος που οδηγεί στο ανατολικό γυμνό του βουνού κοντά στο δεύτερο εγκαταλειμμένο σέρβικο φυλάκιο, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να το επιβεβαιώσουμε.
Η διαδρομή μας ξεκινάει από μια στάνη και ακολουθεί για 500 μέτρα έναν χωματόδρομο που οδηγεί πιο ψηλά σε καλύβες. Σε μια μεγάλη του στροφή αφήνουμε τον χωματόδρομο και ανεβαίνουμε κατευθείαν στον χαμηλό αυχένα από πάνω μας όπου βρίσκουμε την γραμμή των συνόρων και το πρώτο σέρβικο φυλάκιο που είναι σε καλή κατάσταση.

Είμαστε στα 1200μ υψόμετρο περίπου και περνάμε στην πλευρά των Σκοπίων όπου βρίσκεται βατός δασικός δρόμος τον οποίο και περπατάμε για πάνω από δυο χλμ χωρίς δυστυχώς να παίρνουμε ύψος.
Όταν συναντήσουμε μεγάλο ρέμα που κατεβαίνει από ψηλά, αφήνουμε τον δρόμο και παίρνουμε την ανηφόρα δεξιά του ρέματος με κατεύθυνση δυτική. Ο ανήφορος είναι εξαντλητικός και μακρύς, με κλίσεις που φτάνουν και τις 50 μοίρες! Το θετικό είναι ότι βρισκόμαστε μέσα σε πανέμορφο δάσος οξυάς και ακολουθούμε υλοτομικά μονοπάτια ζιγκ ζαγκ στην κατεύθυνση που είπαμε.
Περίπου στα 1700μ υψόμετρο, αρχίζουμε να βγαίνουμε στην γυμνή πλαγιά, προσπερνάμε μεγάλη χιονοστιβάδα (δηλαδή το αποτέλεσμα αυτής!) και πίσω από μια συστάδα βράχων βρίσκουμε το δεύτερο σέρβικο φυλάκιο σε ύψος 1800μ.

Τούτο το κτίσμα από την εποχή του Τίτο, είναι χωρίς σκεπή και σε πλήρη αποσύνθεση.
Μπροστά μας, πλέον, και σε δυτική κατεύθυνση ανηφορίζει η αλπική κορυφογραμμή.
Από το φυλάκιο ξεκινάει φαρδύ μονοπάτι το οποίο διακρίνεται εύκολα και με απανωτά ζιγκ ζαγκ σε βγάζει ψηλότερα στα 2.000 – 2.100 μ. όπου το μονοπάτι συνεχίζει παράλληλα της κορυφογραμμής πια, τραβερσάροντας τις μικροκορφές.
Δυστυχώς για μας, την εποχή που ανεβήκαμε (τέλη Νοεμβρίου 2010), η πλευρά αυτή είχε γεμίσει ανεμοσούρια χιονιού σε τέτοια ποσότητα που ήταν πολύ δύσκολο (και λίγο επικίνδυνο σε κάποια σημεία λόγω χιονοστιβάδων) να περπατηθεί το μονοπάτι χωρίς γκέτες ή, ακόμα καλύτερα, χιονοπέδιλα (ρακέτες). Τα πόδια βυθιζόταν στο χιόνι μέχρι τον μηρό, οπότε όσοι πάτε τέτοια εποχή φροντίστε να είστε καλά εξοπλισμένοι.
Το μονοπάτι της κορυφογραμμής ακολουθεί μια μεγάλη καμπύλη τροχιά και με κατεύθυνση δυτική προς βορειοδυτική, μας οδηγεί στην κορυφή του Δεσποτικού.
Αν και φαίνεται κοντά είναι κάμποση απόσταση, περίπου 3,5 χλμ από το δεύτερο φυλάκιο. Η κορυφή είναι συνεχώς ορατή από το σημείο που τελειώνουν τα ζιγκ ζαγκ και, κατά διαστήματα, νωρίτερα, εκεί γύρω από το δεύτερο φυλάκιο.
Χίλια μέτρα πριν το Δεσποτικό, υπάρχει μια ακόμη κορφή ύψους 2.157μ, με κολονάκι συνόρων επάνω της, που έχει ενδιαφέρουσα θέα στην κοιλάδα νότια της κορυφογραμμής όπου διακρίνονται οι χωματόδρομοι που συνδέουν Κρατερό και Άγιο Γερμανό. Νότια – νοτιοδυτικά, διακρίνεται και η δημοφιλής κορυφή Μπέλα Βόντα που ανήκει στον όγκο του Βαρνούντα.
Στην κορυφή του Δεσποτικού θα απολαύσετε υπέροχη θέα. Οι λίμνες δυτικά, η ψηλή κορφή του Περιστερίου βόρεια, το Καϊμακτσαλάν ανατολικά, το Βίτσι νότια κλπ. Την εποχή που ανεβήκαμε, νερό βρήκαμε μέχρι και στη μέση του δασωμένου σε υψόμετρο 1500μ.
Πρακτικά είναι δύσκολο να γίνει αυθημερόν ανάβαση και επιστροφή για τους πέραν της Θεσσαλονίκης κατοίκους, γι αυτό και είναι απαραίτητη μια τουλάχιστον διανυκτέρευση στο Κρατερό όπου όμως δεν υπάρχουν, απ΄ όσο μάθαμε, ξενώνες. Μόνο με αντίσκηνο, λοιπόν, αν και υπάρχουν (για το χειμώνα) μια – δυο καλύβες με σόμπα!
GPS
GOOGLE EARTH: πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου