ΛΑΪΛΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ - 1858μ. (ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ)


Ο χειμωνιάτικος Λαϊλιάς είναι η ψηλότερη κορυφή του όρους Βροντού και είναι γνωστός στους περισσότερους για το χιονοδρομικό του κέντρο που είναι από τα παλαιότερα της Ελλάδας. Ωστόσο, η κορυφή του προσφέρεται στους αρχάριους ορειβάτες και για μια εύκολη και ευχάριστη μίνι διάσχιση μικρής διάρκειας, μέσα από μια διαδρομή πνιγμένη στο πράσινο και στο... χιόνι. Μα πολύ χιόνι!



Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη και σύντομη χειμερινή διαδρομή που προσφέρεται για αρχάριους ορειβάτες που θέλουν να αποκτήσουν εμπειρία σε πορεία με πολύ χιόνι με σχετική ασφάλεια. Να μην ξεχνάνε, ωστόσο, ότι ακόμα και η πιο σύντομη και φαινομενικά ασφαλής πορεία σε πολύ χιόνι στο βουνό, απαιτεί χειμερινό εξοπλισμό και συντροφιά. Το καλοκαίρι, η ίδια διαδρομή είναι μια απλή, σύντομη και ευχάριστη ορειβατική βόλτα!

Η πορεία μας ξεκινάει από το οργανωμένο καταφύγιο του Λαϊλιά (υψόμετρο 1525 μ.) που λειτουργεί όλον τον χρόνο, αλλά καλό είναι να κάνετε πρώτα ένα τηλέφωνο, καθώς λειτουργεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα (τηλ 23210-62400 begin_of_the_skype_highlighting            23210-62400      end_of_the_skype_highlighting). Βρίσκεται 20 χλμ βόρεια των Σερρών και η διαδρομή είναι εξ όλοκλήρου ασφάλτινη. Τον χειμώνα ίσως χρειαστείτε αλυσίδες προς το τέλος της.

Έξω από το καταφύγιο ξεκινάει καλοσημαδεμένο ορειβατικό μονοπάτι που μας οδηγεί στην κορυφή μετά από 45 - 70 λεπτά ανάλογα τις δυνάμεις, την εποχή και τον ρυθμό του καθενός. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιγραφή της διαδρομής, η οποία στην αρχή κινείται μέσα σε πυκνό δάσος από πεύκα και στην συνέχεια βγαίνει σε γυμνό έδαφος. Η πορεία μας αρχικά είναι βορεινή αλλά μετά από 800 μέτρα στρίβει και κατευθύνεται ανατολικά για να φτάσει στην κορφή του Λαϊλιά στα 1858 μ.

Η επιστροφή μας γίνεται δια μέσου της πίστας του χιονδρομικού κέντρου που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του βουνού και θα μας οδηγήσει στο σαλέ (υψόμετρο 1600 μ.) απ΄όπου θα πρέπει να βρούμε ένα μεταφορικό μέσο να μας φέρει πίσω στο καταφύγιο ή να γυρίσουμε με τα πόδια μέσω της ασφάλτινης διαδρομής (3 χλμ) που συνδέει το καταφύγιο με το χιονοδρομικό. Φυσικά, μπορούμε να μην κατέβουμε στο χιονοδρομικό και να επιστρέψουμε από τα ίδια στο καταφύγιο απ΄ όπου ξεκινήσαμε.

Για τους πιο έμπειρους υπάρχει η πολύ μεγαλύτερη, σε χρόνο και δυσκολία, διαδρομή που ξεκινάει από την Άνω Ορεινή Σερρών και καταλήγει μέσω της κορυφής, κι αυτή στο χιονοδρομικό κέντρο.

 Συνολικό μήκος διαδρομής 2700 μ.

Ας ξεκινήσουμε με ένα σύντομο βίντεο





Ξεκινάμε το περπάτημα από το καταφύγιο. Μην ξεχάσετε να πείτε μια καλημέρα στον Φίλιππα και να πιείτε και έναν καφέ. Η διαδρομή είναι εύκολη και δεν βιαζόμαστε!





Την μέρα της ανάβασης το τοπίο ήταν ιδιαιτέρως... ρομαντικό!








Η διαδρομή είναι καλά σημαδεμένη αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί όπως πάντα.



Προσοχή όταν θα βγείτε στο ανοιχτό τοπίο, έξω από το δάσος, σ΄αυτό το σημείο του λαμαρινένιου σπιτιού και μετά (wpt 5)





Όταν θα συναντήσετε την πάνω άκρη του λιφτ, είστε πια πολύ κοντά στην κορφή. Εδώ, μάλιστα, είναι το σημείο όπου θα στρίψετε κατά την επιστροφή σας, προς το χιονοδρομικό κέντρο.



Λίγα μέτρα πριν την κορφή θα προσπεράσετε αυτό το οίκημα, μάλλον παλιό στρατιωτικό φυλάκιο.



Εδώ είναι η παγωμένη κορφή





Η επιστροφή γίνεται από την άκρη της μοναδικής πίστας του χιονοδρομικού κέντρου.







ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ GPS...

GOOGLE EARTH KML FILE: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου