ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΟΛΥΜΠΟΥ - 1687μ. (ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ)


Πρόκειται για μια απαιτητική χειμερινή ανάβαση. Η Βουλγάρα (1687μ.) βρίσκεται στην ΒΑ άκρη μιας σχετικά χαμηλής κορυφογραμμής που ονομάζεται Τρόχαλος και έχει τρεις τέσσερις κορυφές πάνω από 1500 μέτρα. Ιδιαίτερο προνόμιο της είναι το ότι προσφέρει εκπληκτική θέα της ΒΔ πλευράς του Ολύμπου (Ρέμα και Κόψη Ναούμ, Μύτικας και Στεφάνι από Καζάνια, Σκολιό κλπ). Το καλοκαίρι η ίδια ανάβαση είναι ακίνδυνη και πιο σύντομη αλλά τον Χειμώνα το πολύ χιόνι την καθιστά επίπονη, μεγάλης διάρκειας και, ενδεχομένως, επικίνδυνη.
Η διαδρομή μας αρχίζει λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω από το χωριό Άγιος Δημήτριος Πιερίας που βρίσκεται 33 χλμ ΝΔ της Κατερίνης, στα στενά της ιστορικής Πέτρας, ανάμεσα στον Όλυμπο και στα Πιέρια όρη. Καταλήγει, δε, μέσα στον Άγιο Δημήτριο, όπου θα χρειαστεί να βρούμε ένα μεταφορικό μέσο να μας πάει εκεί που αφήσαμε το αυτοκίνητό μας.
Ξεκινάμε την ανάβαση από τα 1000 μέτρα υψόμετρο και ανεβοκατεβαίνουμε 2-3 κορφές των 1500 - 1600μ πριν καταλήξουμε στην κορφή της Βουλγάρας στα 1687μ. Το συνολικο μήκος της διάσχισης είναι 11,5 χλμ από τα οποία τα πρώτα 8 είναι μέχρι την κορυφή!
Η κατάβαση κατευθείαν στον Άγιο Δημήτριο, από τα 1687μ. στα 850μ είναι εξαιρετικά απότομη.


ΒΙΝΤΕΟ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Το ακριβές σημείο έναρξης της πεζοπορίας μας είναι η διασταύρωση για το χωριό Λιβάδι όπου και παρκάρουμε το όχημά μας.


Από κείνο το σημείο και με ανατολική κατεύθυνση ανηφορίζει χωματόδρομος τον οποίο ακολουθούμε για μισή ή μια ώρα (αναλόγως την εποχή που θα πάμε).

Κάποια στιγμή αφήνουμε τον χωματόδρομο και ανηφορίζουμε την πλαγιά όπου εμφανίζονται και κάποια αραιά σημάδια στην διαδρομή μας.Γενικά έχουμε στον νου μας ότι ανεβαίνουμε προς στην κορυφογραμμή από πάνω μας, προς ένα διάσελο (WPT 007) από όπου θα αρχίσει και το ανεβοκατέβασμα κορφών με κατεύθυνση ΒΑ.

Η πρώτη κορφή

Η δεύτερη κορφή

Η τρίτη κορφήΌταν με το καλό φτάσουμε στην Βουλγάρα, που είναι η τέταρτη στην σειρά (WPT 14), θα έχουμε πάρει μια ισχυρή δόση Ολύμπου, που υψώνεται περήφανος στα δεξιά μας, αν είμαστε τυχεροί και έχει καθαρή ατμόσφαιρα.

Η επιστροφή μας γίνεται γυρνώντας από το μονοπάτι που ήρθαμε, το οποίο, όμως, αφήνουμε σχετικά σύντομα (μόλις ολοκληρώσουμε την πρώτη κατηφόρα της Βουλγάρας) και κόβουμε απότομα δεξιά (WPT 015), όπου χωρίς σήμανση κατεβαίνουμε σχεδόν κάθετα προς τον Άγιο Δημήτριο μέσα από απότομη αλλά όμορφη δασωμένη πλαγιά.Κατά την κατάβαση διασταυρώνουμε με χωματόδρομους αλλά δεν τους χρησιμοποιούμε και πολύ.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ GPS...

GOOGLE EARTH KML FILE: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου