
Ανεβείτε και κατεβείτε από διαφορετικά μονοπάτια στην Τζένα (μικρή και μεγάλη) με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Νότια στην Αριδαία Πέλλας.
Τα μονοπάτια για την Τζένα ξεκινούν έξω από το χωριό Νότια του νομού Πέλλης, κοντά στην Αριδαία. Φτάνουμε εκεί με οποιοδήποτε όχημα. Όταν λέμε μίνι διάσχιση εννοούμε την ανάβαση από ένα σημείο (στην περίπτωσή μας τον καταρράκτη της Νότιας) και την επιστροφή από άλλο μονοπάτι στο ίδιο σημείο. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι αλλάζουμε παραστάσεις και δεν επιστρέφουμε από τα ίδια, κάτι που κάνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα την διαδρομή μας.


Λίγα μέτρα νοτιότερα της Μικρής Τζένας υπάρχει μια χαμηλότερη κορυφή που οι κάτοικοι του χωριού θεωρούν -λανθασμένα- ότι είναι η Μικρή Τζένα.
H διαδρομή μας έχει συνολικό μήκος 11 χλμ και η υψομετρική της διαφορά είναι 1400μ. αν πάτε στην Μικρή Τζένα και 1500μ. αν ανεβείτε στην Μεγάλη Τζένα. Οι σύλλογοι της περιοχής έχουν κάνει άριστη δουλειά στην σηματοδότηση των δυο κυρίων διαδρομών προς την κορυφή, της πρώτης μέσα από το ρέμα και της δεύτερης εκτός ρέματος. Την πρώτη την έχουν χρωματίσει με κίτρινα σημάδια και την δεύτερη με κόκκινα. Εδώ είναι η αρχή του "κίτρινου" μονοπατιού, λίγο πιο πάνω από το χωριό της Νότιας, στα 680μ. υψόμετρο, που θα μας οδηγήσει στην κορυφή μέσα από το πολύστροφο γάργαρο ρέμα που κατεβαίνει από ψηλά.
Στην αρχή, λοιπόν, του "κίτρινου" μονοπατιού υπάρχει ο καταρράκτης της Νότιας, αλλά πρέπει να κάνεις ειδικό δρομολόγιο από την άλλη μεριά για να δεις την μεγάλη πτώση των νερών του. Εμείς δεν είχαμε χρόνο και το αφήσαμε για μια άλλη φορά...
Η διαδρομή μας πάει παράλληλα με το ρέμα, είναι άψογα σημαδεμένη και δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να την χάσουμε.
Οι εικόνες που θα μαζέψετε καθώς ανεβαίνετε το ρέμα θα σας μείνουν αξέχαστες.
Σε πολλά σημεία ψηλότερα, το μονοπάτι αποσπάται λίγα μέτρα από την κοίτη και μπαίνει σε δάση με πανύψηλες οξυές.

Εν τέλει, κάπου στα 1700μ. βγαίνουμε σε ξέφωτο όπου μπορούμε και να διανυκτερεύσουμε, αφού υπάρχει μπόλικο νερό γύρω μας. Σ΄αυτό το σημείο συναντώνται και τα δυο μονοπάτια (κίτρινο και κόκκινο) και ο δρόμος προς την κορυφή γίνεται πια κοινός.

Εκατό μέτρα πιο πάνω βγαίνουμε στο γυμνό αλπικό τοπίο όπου και σταματά η σηματοδότηση καθώς η Μικρή Τζένα και ο δρόμος προς αυτήν είναι ορατά στα μάτια μας.
Περίπου στα 1800μ. φτάνουμε στον αυχένα που χωρίζει το μονοπάτι προς τις δυο Τζένες. Αν πάμε αριστερά και ανέβουμε την ομαλή ΒΔ κόψη, θα φτάσουμε σε μια-μιάμιση ώρα περίπου στην Μεγάλη Τζένα. Αν πάρουμε την απότομη ΝΑ κόψη θα φτάσουμε σε λιγότερο από μια ώρα στην Μικρή Τζένα. Στην φωτογραφία βλέπουμε την κόψη της Μικρής Τζένας όπως την βλέπουμε από τον αυχένα.
Και πάλι η κόψη της Μικρής Τζένας σε λήψη από ψηλότερο σημείο.
Ενώ ανεβαίνουμε την χιονισμένη και επικίνδυνα στενή κόψη, κοιτάμε πίσω μας και αντικρύζουμε την κορυφή της Μεγάλης Τζένας και στο βάθος δεξιά την κορυφή του σκοπιανού χιονοδρομικού κέντρου Kozuf.
Λίγο ψηλότερα και μερικές δεκάδες μέτρα από την κορυφή της Μικρής Τζένας, η κλίση του εδάφους γίνεται ομαλότερη και το ανέβασμα ευκολότερο.
Η κορυφή της Μικρής Τζένας έχει γκρεμνά στην Α/ΝΑ πλευρά της και θέλει προσοχή, ειδικά αν είναι χιονισμένη και σχηματίζει "φρύδια".
Στην επιστροφή μας επιλέξαμε το "κόκκινο" μονοπάτι που θα το βρούμε στο ξέφωτο που προαναφέραμε. Πρόκειται για έναν συνδυασμό μονοπατιών και δασικών δρόμων.
Κάπου στο μέσον της επιστροφής θα συναντήσουμε μια φυσική λιμνούλα με ανανεώσιμο νερό από τα πολλά ρυάκια του βουνού.
Τα μονοπάτια για την Τζένα ξεκινούν έξω από το χωριό Νότια του νομού Πέλλης, κοντά στην Αριδαία. Φτάνουμε εκεί με οποιοδήποτε όχημα. Όταν λέμε μίνι διάσχιση εννοούμε την ανάβαση από ένα σημείο (στην περίπτωσή μας τον καταρράκτη της Νότιας) και την επιστροφή από άλλο μονοπάτι στο ίδιο σημείο. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι αλλάζουμε παραστάσεις και δεν επιστρέφουμε από τα ίδια, κάτι που κάνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα την διαδρομή μας.

Πριν περιγράψουμε την ανάβαση να διευκρινίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Ένα λάθος που γίνεται συχνά (κυρίως από τους ντόπιους της Νότιας) είναι το να μπερδεύουν την Μικρή Τζένα των 2070μ. με την Μεγάλη Τζένα των 2182μ.
Αυτό συμβαίνει διότι η Μεγάλη Τζένα (την οποία κάποιοι ξέρουν και με την ονομασία "Πόρτες" ή "Πόρτα") δεν φαίνεται από κανένα σημείο της γύρω περιοχής και γίνεται ορατή είτε από πολύ μακρυά (από τον δρόμο Γιαννιτσών Έδεσσας για παράδειγμα), είτε από την... τελική κόψη της ανόδου στην Μικρή Τζένα.
Και οι δυο Τζένες ανήκουν στην Ελλάδα. Λίγα μέτρα βορειότερα της Μεγάλης Τζένας βρίσκονται τα σύνορα με τα Σκόπια όπου υπάρχει και το δημοφιλές στους Έλληνες (λόγω των χαμηλών τιμών του) Σκοπιανό χιονοδρομικό κέντρο KOΖUF (Κοτζούφ).

αυτή είναι η Μικρή Τζένα όπως φαίνεται από την Νότια.

Αυτά, για να λυθεί η παρεξήγηση.

Αν θελήσετε να αρχίσετε αντίστροφα, από το "κόκκινο" μονοπάτι, θα πρέπει να συνεχίσετε στον χωματόδρομο, να περάσετε μια μπάρα και μετά από 2 χλμ περίπου να βρείτε την αρχή του κόκκινου μονοπατιού στην άκρη του χωματόδρομου.


Θάναι καμιά εικοσαριά οι φορές που πρέπει να περάσουμε το ποταμάκι. Εκεί θέλει προσοχή και, αν μπορείτε, αγνοήστε τις τεχνητές γεφυρούλες που έχουν τοποθετήσει για "διευκόλυνσή σας". Αυτό είναι ένα λάθος που κάνουν οι σύλλογοι. Αφού το κάνεις πρέπει και να το συντηρείς και όχι να το αφήνεις στην τύχη του.













από τα ωραιότερα βουνά τής μακεδονίας μας , κοντά στό χωριό καρυδιά εδέσσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι στην απέναντι πλευρά του νομού η Νότια απο την Καρυδιά.Το κοντά που το είδες.
ΔιαγραφήΑμάν βρε Χάρη. Το μπλογκ δεν είναι της περιοχής Αριδαίας αλλά όλης της Ελλάδας. Η Καρυδιά ΕΙΝΑΙ κοντά στην Τζένα (αλλά και κοντύτερα στα... Πόζαρ :))
ΔιαγραφήΓια διανυκτερευση υπαρχει φοβος? ζωα αρκουδες κλπ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα. Δεν νομιζω, δεν εχω συναντησει τιποτα σε καμια 5-6 διανυκτ. που εχω κανει ακομα και στην σκοπιανη πλευρα. Μονο κατι αλογα και γελαδια. Αλλα παντα εχουμε τον νου μας επειδη ειναι βουνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ για τις πληροφοριες σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνεβηκαμε 6/10 2 ατομα χωρις να λαβουμε υποψιν μας την επιδεινωση του καιρου.
καλοκαιρινες σκηνες και bags.χωρις μπουφαν.Ψοφησαμε απο το κρυο.χιονακι.
Εβαλε ο θεος το χερι του και δεν εβρεξε.
Παρακολουθουμε τη σελιδα σου για τον επομενο προορισμο μας.
Αγρια ζωα δεν ειχε.